Kérdezz-felelek feat. San Francisco 49ers Hungary

Folytatjuk a múlt héten elkezdett közösködést az éppen soros ellenfél hazai szurkolóival, a kérdéseinkre ezúttal a San Francisco 49ers Hungary válaszolt. Lentebb találhatóak az ő felvetéseik a saját reakciónkkal.

“1. Mindkét csapat vereséggel kezdte az idényt, de a 49ers jogos mentsége, hogy élénk újraépítkezésben van a csapat. Új GM, új HC és jócskán megbolygatott keret vágott neki az új idénynek. Látszanak-e már a kibontakozás jelei, mely területeken a legbiztatóbb a játék, melyik csapategység lehet legközelebb ahhoz, hogy megoldottnak tekintsük?

Mentségnek talán csak az első meccs után mondanám, ha a szezon közben is ez marad, akkor az érdemi munkával is probléma van. Megoldottnak a Front 7 helyzetét mondanám, ami itt igazából Front 6, de ez ismerős lehet nektek a védelmi séma kapcsán. Az elkapókat is ide lehetne sorolni, már amikor pontos labdákat kapnak, illetve a safety-k is mutattak jó megmozdulásokat.

2. A Seahawks leggyengébb pontja az első forduló tapasztalata szerint még mindig a támadófal. Mennyire kell tartanunk a velük szemben felálló játékosaitoktól? Mennyire ütőképes a front seven, hogy megy a passzsiettetés, mire ment a védelem ellen Cam Newton, jobb arcát mutathatja-e ellenetek a Seahawks OL annál, mint amit a múlt hétvégén láttunk tőlük?

A támadóitoknak a front seven okozhat problémát, akár azt is mondhatnám, hogy van félnivaló. A védőfalunkat fiatal, tehetséges és agresszív játékosok alkotják, ha Foster játszik, akkor Bowman-el Pro Bowler LB párost alkotnak. Ami miatt esetleg jobban szerepelhetnek a Seahawks falemberei az az, hogy ismerős lesz nekik a védelmi séma, hiszen idén átálltunk arra a 4-2-5 típusú védelemre, amit a ti csapatotok is használ. Cam Newton nem nyújtott jó teljesítményt, bár szerintem ez önmagából is ered, egész szezonban ilyen langyos víz lesz. Messze van már a 2015-ös MVP forma.

3. Garry Gilliamet a holtidényben feltűnően könnyen engedtük el hozzátok, pedig ha mást nem is, azt el lehetett mondani róla, hogy egy ideje nálunk volt. Hogyan muzsikál Friscóban, kezdő lett-e, lehet-e még belőle valami?

Gilliam nem lett kezdő, Trent Brown cseréje RT pozícióban. Ha kifejezetten erre a posztra hozta Lynch, akkor nemigen fog játszani, ha Brown nem sérül meg.

4. Colin Kaepernick a franchise mostanáig utolsó, komoly sikereket elérő irányítója. A 49ers szurkolótábor szerint lenne-e helye a ligában, elképzelhetőnek tartjátok-e, hogy ha QB poszton súlyos betlik következnek, legalább az SF drukkerek részéről felmerülhet a visszatérésének igénye?

A szurkolótábor szerintem el tudja képzelni azt, hogy legyen helye a ligában valahol. Bár szerintem a pályaszéli megnyilvánulásai miatt egyik franchise sem fogja szerződtetni ebben a szezonban, talán ha elültek ezek a problémák, legalábbis az amerikai közbeszéd szintjén. Azt nem tartom reálisnak, hogy felmerüljön igényként, hogy mi igazoljuk le. Egyszerűen azért, mert már csak árnyéka önmagának.

5. Az NFC West néhány éve a liga legerősebb csoportjai közé tartozott, ma már ez távolról sincs így. Láttok-e esélyt a megkapaszkodásra, vagy jobb, ha hozzászoktatjuk magunkat a gondolathoz, hogy egy darabig újra lesajnált divízió leszünk?

Mindenképpen szeretném, ha újra ettől a csoporttól rettegne a liga és a mindenkori AFC győztes azért imádkozzon, hogy ne ez a csoport adja az NFC bajnokot, de erre még jó pár évet várni kell, mert ehhez nem csak a Seattle jó szereplése kell, de az is, hogy a többi három csapat, köztük mi is, legalább pozitív mérleget hozzon.

6. Végezetül kérnénk egy jóslatot a 49ers idényvégi mérlegére, legjobban teljesítő futójára, elkapójára, védőjére.

Mérleg maximum 5-11, Legjobb futó: Carlos Hyde (mivel ő fogja a legtöbb szerepet kapni, ha megsérül, akkor Mostert) Legjobb elkapó: Pierre Garcon, legjobb védő: Reuben Foster, ha egészséges marad.”

 

Innentől a Seattle Seahawks Hungary válaszai jönnek:

1. Lynch időszakos visszavonulásával nagyon visszaesett a futójáték, Carroll edző azt mondta, hogy az lesz a kulcs, hogy újra a 2015-ös mennyiségben tudjon futni a csapat. Mit gondoltok, a futójátékosokból kiindulva, sikerül ezt elérni ?

2015-ben az akkor feltűnt Rawls tette hozzá a legtöbbet a futójátékunkhoz 800 fölötti yarddal, sajnos, azóta többnyire sérült, a Green Bay ellen is pihent, de a hétvégén újra játszani fog. Két éve Wilson volt az összesítésben a második 500+ yarddal, tavaly több sérülés miatt pályafutása leggyengébb idényét hozta össze ebből a szempontból, tőle tehát fokozottabb hozzájárulást remélhetünk, ha az előtte álldogáló kollégái nem engedik, hogy az ellen újra összetörje. Lynch 2015-ben csak hét meccsen játszott, nagyjából négyszáz yardig jutott. Ha azzal kalkulálunk, hogy Rawls és Wilson valamelyest felzárkózhat korábbi önmagához, Lacynek, Prosisenak és Carsonnak kellene együtt hozzátennie a gyengélkedő szörnyeteg nyugdíj előtt mutatóját és az aprót. A tehetségük ennél jóval többre predesztinálná őket, az első meccs tapasztalata azonban az volt, hogy hármuk közül egyedül az újonc tudott bármit is kezdeni azzal, hogy érdemi támogatásra hiába számítana a falunktól. Ennek ellenére a lehetőség benne van a keretben, talán az sem ártana, ha a fiatal Tre Madden helyett fullback posztra visszahoznánk a rutinos Marcel Reecet, most már nem kellene neki garantált pénzt fizetni, viszont a meccsenkénti néhány jó blokk akár nagyon sokat is számíthat.

2. A Seattle O-line nem szerepelt jól a Packers ellen. Ebben a szegmensben láttok lehetőséget a fejlődésre?

A „nem szerepelt jól” nagyon finom megfogalmazása annak a katasztrófának, aminek búbánatos szemtanúi voltunk, annyi év után megszámlálhatatlanul sokadszor. Egyre erősebb a drukkerek meggyőződése, hogy alapvető szemléletváltásra van szükség e téren, lassan fel kellene adnia a csapatvezetésnek az indokolatlannak tűnő reményt, hogy Tom Cable valaha is képes lesz egy épkézláb sort összeeszkábálni. Tulajdonképpen azt sem mondhatjuk, hogy a holtszezonban ne foglalkoztak volna kiemelten az egységgel, a második és még egy draft pick ide ment, jöttek szabadügynök veteránok, a center Britt elsőként kapott szerződéshosszabbítást OL poszton a Scheider-Carroll érában. És mégse akar összeállni semmi, pedig Wilsonnak elég lenne a második mesebeli kismalac házikója, ha legalább kimenekülni volna ideje. Nyilván idővel jobban összeszokhatnak az urak, a kispad is hosszabb a megszokottnál, az FA-ként érkezett ex-texasi Oday Aboushi nem tűnt kilátástalannak a nyáron, az utolsó pillanatban tradelt jövevények (Matt Tobin, Isaiah Battle), az újonc Pocic vagy akár az UDFA Roos sem lehetnek sokkal rosszabbak a jelenlegi kezdők vasárnapi produkciójánál. A másik irány a támadójáték felpörgetése, Wilson pályafutása kezdetei óta minden évben egyre gyorsabban indította útjára a passzait, az offense hagyományosan akár egy egész félidős tétlenkedés után semmiből jött lendületre kap two minute drillekben, tempósabban tehát talán tovább juthatunk.

Az igazi baj az, hogy ha a legoptimistább forgatókönyvet vesszük alapul, és néhány fordulón belül kiforrja magát valami közepes Wilson elé, akkor is lehet, hogy az első körök szerencsétlenkedése miatt bukjuk a jobb kiemelést, a hazai pályát a rájátszásban, ami könnyen végzetes lehet januárban.

3. Az NFL.com szakértői előzetesen a legjobb újonc játékosnak nevezték Reuben Foster-t. Ha egészséges és játszik, a Seattle offense mivel tudja szerintetek semlegesíteni az ő játékát?

Úgy tudni, nem egészséges és nem játszik. A szomorú helyzet az, hogy nem kell kiemelkedő játéktudás ahhoz, hogy a támadóinkat, futóinkat egyhelyben toporgásra vagy ütemes meghátrálásra késztesse az ellenfél. Ha Foster végül csak egy hetet hagy ki, éppen alkalmas időben teszi.

4. Az Eddy Lacy saga. Formában tud-e maradni és fogja tudni azt a teljesítményt nyújtani, mint a Packersnél korai éveiben?

A kilóival együtt fogy a drukkerek vele szemben tanúsított türelme is, az előkészületi meccseken és most hétvégén sem nyújtott maradandót. A Seahawks elég mély merítésből próbált hasznavehető veterán futót halászni a nyáron, Lacy szerencséje, hogy a többi jelölt sem teljesített acélosan a nyitófordulóban. Az ő háromjához (3!) képest Latavius Murray hat, Adrian Peterson 18, Jamaal Charles pedig 40 yardot futott, utóbbi neve mellé azonban még egy fumblet is felvéshettek a sportstatisztikusok. Mostanában inkább a rookie running backeknek áll a zászló az NFL-ben, a jó hír, hogy a Seahawksnak is akad ilyenje, a fentebb már méltatott Chris Carson személyében, aki a legrobbanékonyabbnak, legmasszívabbnak tűnik az összes kerettag futónk közül. Lacynek azért még van ideje, hogy magára találjon, főleg így, hogy Rawls gyakran hiányzik, de előbb-utóbb le kellene tennie valamit az asztalra, hogy ne cut legyen a vége. A korábbi névsorolvasásból kimaradt, de feltétlenül említést érdemel, hogy az edzőmeccsek legjobb futója a korábbi 49er Mike Davis volt, aki a gyakorlócsapatban vár a sorára.

5. Nálunk jól sikerült a draft, valós erősítést jelent az idei class. Ti hogyan értékelnétek az újonc játékosaitokat?

Három húzás már most jó találatnak tűnik: a cornerback Shaquill Griffin Jeremy Lane teljesen indokolatlan kizárása után jól tűrte a fokozott terhelést, éretten játszott. Aaron Rodgers nem igazán tudta megégetni, a leghosszabb engedett passza 13 yardos volt. 10 szerelést mutatott be, a csapatnál ezt újoncként legutóbb Bobby Wagner tudta. A DT Naz Jones pályafutása első snapjében összehozott egy interception return TD-t, amit aztán rajta kívül álló okokból érvénytelenítettek. Karakteresen lépett elő tehát, miután az idei első választásunk, az azonos posztra hozott Malik McDowell pályán kívül törte össze magát annyira, hogy ezzel talán be is fejezte profi sportolói pályafutását. A hetedik körös futót, Carsont meg már eleget dicsértük. Rajtuk kívül az elkapó Amara Darboh kapott már meccsnapon is lehetőséget, Pocic beférhet a támadófalba, a többieknek egyelőre legfeljebb a special team vagy a practice squad néz ki. Jól mutatja képességeinket e téren, hogy a tavasszal draftolt másik OL, Justin Senior már a csapat környékén sincs.

6. Mi is kíváncsiak lennénk, hogy szerintetek milyen mérleggel fog végezni a Seahawks, illetve ki lesz nálatok a házi offense, illetve defense MVP ?

A menetrend előzetes böngészésekor is már látszott, hogy a Green Bay lesz a legkellemetlenebb ellenfél az idényben. Bár a négy győzelemmel lehozott edzőmeccsek után bíztunk a kellemes meglepetésben, azért a vereség ténye senkit sem érhetett váratlanul. Ha meg azt is hozzászámítjuk, hogy tavaly decemberben 38-10-re kaptunk ki ugyanitt, tulajdonképpen úgy tűnik, a védelem hatalmasat fejlődött, és a támadók sem estek rettenetesen sokat vissza. Egyelőre maradnánk a szezon eleji 12-4-es tippnél, aztán majd meglátjuk. Támadóoldalon Wilsonnak nem látszik komoly kihívója, leginkább még Baldwinban lehetne benne a lehetőség, de ő is az irányítótól kapja a labdát. A védelemben tavaly Bobby Wagner nyújtott ligaszinten is kiemelkedőt, a fal minden kezdője esélyessé lépett elő Sheldon Richardson érkezésével, de amíg Earl Thomas talpon van, mégsem szívesen tennénk rajta kívül másra.

Köszönjük az együttműködést a San Francisco 49ers Hungarynek!