Hétvégi előrejelzés a Titans Hungary közreműködésével

Lassan hagyományossá patinásuló rovatunkban ezúttal a Titans Hungary segédkezett a hétvége előtti esélylatolgatásban. Most mindent egyben közlünk alább, szokás szerint a vasárnapi ellenfél előbb válaszol, aztán kérdez.

A Seahawks sorsolásának viszonylagos könnyűsége mellett szóló érvként kezeltük mi is, hogy a teljes AFC South is az ellenfelek között van. De jól mértük-e fel a csoport erejét? A 8 divízió közül hanyadik helyre rangsorolnátok az AFC Delet?

Valóban nem az AFC South a legerősebb csoport, megértjük a “könnyű” jelzőt. A csapatok között nincs sok különbség, az is tény, hogy nem a legmasszívabb csapatok vannak a csoportban, viszont nem szabad leírni senkit sem. A 8 divízió közül a 6-7. helyre soroljuk a csoportunkat.

A Titanst sokan rájátszásra érett, playoff-esélyes csapatnak tartják. Ti is így látjátok-e, melyik játékosok lehetnek egy januárba nyúló menetelés kulcsszereplői?

Hárman “szerkesztjük” az oldalt, mind a hárman úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi helyzet alapján a csoportban abszolút fel tudjuk venni a versenyt, most nagyobb esélyünk van a csoportgyőzelemre, mint pl. tavaly. A kulcsszereplők: Mariota, Walker, Casey, Orakpo.

Marcus Mariota első két idényében meggyőző teljesítményt nyújtott, némi aggodalomra legfeljebb a sérülékenysége adhatott okot. Miben számítotok tőle előrelépésre harmadik idényében? Franchise irányítót húzott-e a Tennessee 2015-ben másodikra? Képességei alapján bekerülhet-e a szűkebb elitbe posztján?

Eddigi teljesítménye alapján franchise irányítóként tekintünk rá, az előző évekhez képest azért ég és föld a különbség. Hosszabb passzjátékoknál várunk tőle előrelépést, ilyen szituációknál kissé bizonytalan, valamint a védelem olvasása, amire oda kell figyelnie. A szűkebb elitbe még nem mondanám, viszont ha egészséges marad, akkor ez a szezon választ ad erre is, hiszen mégis csak a 3. idényét tapossa.

Földön vagy levegőben jelent-e komolyabb kihívást a Titans támadásban, a futást vagy a passzjátékot fogja-e meg hatékonyabban a védelem?

Tavalyi szezon alapján egyértelmű lenne, hogy földön, hiszen Murray 2016-ban a harmadik legtöbb yardot futotta a ligában. Viszont idén az első két meccs alapján döcög a futás, szóval hogy melyik felé billen a mérleg, hát inkább kiegyenlített. Tavaly a passz elleni védekezésben nagyjából a 30. helyet foglaltuk el, szóval az csak javulhat, Logan Ryan, Adoree Jackson érkezése arra következtet, hogy itt komolyabb erősítésre volt szükség. Ha úgy nézzük az egész secondary kicserélődött Logan Ryan, Adoree Jackson, Jonathan Cyprien, Kevin Byard személyében.

Eric Decker még Jetként emlékezeteset küzdött 2016-ban Richard Shermannal. Megismétlődhet-e a tavalyi csörte, hol tart az elkapó beilleszkedése, milyen gyakran keresi őt labdákkal az irányító?

Decker még nem igazán tudott beilleszkedni, az előszezonban nem játszott, Mariotaval nem szokott össze, az első két meccsen is látszott, hogy nem mindig értették meg egymást. A második meccsen már látszott némi akció, de még nem az igazi. Inkább Rishard Matthews-Sherman párharcra van nagyobb kilátás, de persze nem elképzelhetetlen, hogy Decker forgatja meg Sherman-t .

Végezetül kérnénk egy becslést a meccs végeredményére és a Titans szezonvégi mérlegére.

Mind a hárman írunk tippet, . Geri: 20-10 oda, szezon mérleg: 10-6 , Csabi: 17-13 ide, 12-4 mérleg, Józsi: 13-10 oda, 11-5 mérleg.

A Seahawks-ról gyakran a “betonvédelem” juthat eszünkbe elsőnek. Meddig tartható meg ez az elit védőegység? Nyilván függ itt a cap space-től is.

Nem kizárt, hogy a klasszikus felállás utolsó évét látjuk, Richard Sherman tradelhetőségéről nyíltan beszélt a holtszezonban a csapatvezetés, a Miami kétszer is bejelentkezett érte. Az ajánlat minden bizonnyal nem volt elég jó, de idővel még lehet az, vagy az övék, vagy valaki másé. Earl Thomas fejében a tavalyi sérülése után megfordult a visszavonulás gondolata, igaz, ez őszre nem látszik meg rajta, a múlt hétvégén bemutatta pályafutása első (fél)sackjét. Avril és Bennett is 31 éves, bár éppen a védőfalban már látható a képességes utánpótlás, sokkal inkább, mint a secondaryben. Nagy kérdés, hogy Sheldon Richardsonban hosszabb távon gondolkodik-e a stáb, ha meg akarjuk fizetni az újabb szerződését, ahhoz tisztáldozatokra lehet szükség. Pete Carroll nyilván kiváló védelmi koponya és tehetséggondozó lesz a jövőben is, a koordinátor Kris Richard lassan belenő Dan Quinn levetett kabátjába. A 2010-2012-es időszakot legalább megközelítő erősségű draftok kellenének tőlük, hogy az egység játékereje egy-két éven túl is megőrizhető legyen.

Az O-line tavalyi gyengélkedése némileg megtörte a csapatatot. Történt-e előrelépés az offseasonban ennek tekintetében? Változott-e valamit az o-line munkája a tavalyihoz képest?

Érdemben nem, nagy nevet nem sikerült becserkészni a szabadügynök-piacon, az első két fordulóban csak Luke Joeckel játszott a kintről jött veteránok közül, de ő sem eredeti posztján, hanem guardként. Egyedül Justin Britt hoz megbízhatóan állandó színvonalat a fal közepén, az első két fordulóban Alex Mack és Rodney Hudson után a harmadik legjobb mutatót produkálta centerként futásblokkolásban. A többiek még keresik a helyüket, sem a running backek dolgát nem könnyítik meg eléggé, sem Wilsonnak nem hagynak elég időt a legjobb célpont kiválasztásához. A második körre annyit azért fejlődtek, hogy a gyenge támadójátékért legalább annyira volt okolható az irányító olykori pontatlansága és főként a rendkívül sok elejtett labda, mint az ő fogalmatlanságuk. A személyi összetételben most hétvégére változást jelzett előre a vezetőedző, a legvalószínűbb, hogy Mark Glowinski helyett Oday Aboushi kezdhet jobb guardban.

Az NFC 4 legjobb csapata között annyira kiegyensúlyozott némileg ironikusan fogalmazva: hogy csak az fog dönteni , hogy a rugó játékosok milyen formában vannak. Egyetértetek?

A főcsoportban a tavalyi döntős Falcons tűnik a legkiegyensúlyozottabbnak, a Packers és a Cowboys is botlott már egyet, de hosszú még az idény, és egyelőre beláthatatlanok a decemberi-januári erőviszonyok. A Seattle számára hatalmas könnyebbséget jelent, hogy az NFC West élén kell végeznie a továbbjutásért, ami minden gyengélkedésük ellenére sem tűnik leküzdhetetlen akadálynak. Blair Walsh egyelőre a csapat legeredményesebb pontszerzője ötből öt értékesített mezőnygóllal, rajta talán nem fog múlni, bár a Seahawks esélyei az NFC legjobbjai ellen elsősorban nem rajta múlnak majd. Az Atlanta és a Dallas is az alapszakaszban sorra kerülő ellenfelek között van, nemcsak egyenes kiesésben lesz tehát lehetőség az erőpróbára.

Mit tartatok a csapat legnagyobb erősségének és gyengeségének? Mi lehet a nyerő fegyver a Titans ellen?

A védelem bárkit képes kevés ponton tartani, a bökkenő csak az, hogy a támadók is bármikor képesek kevés ponton tartani magukat. Ha időnként el is jutunk a red zoneba, ott nagyon megáll a tudomány, és rendszerint kénytelenek vagyunk három ponttal beérni. Mivel a Titans e területen már tavaly a legjobbak közé tartozott, kulcskérdés lesz, hogy mennyire engedünk területet a támadóitoknak, nagyon kell az eredményes special team munka is. Futásban egyelőre az újonc Chris Carson a leghatékonyabb fegyver, tízből közel hat szerelési kísérletet lerázott magáról az első két fordulóban. Wilson is bátrabban iramodik meg a tavalyi mélypont után, és ha csak egy kicsi ideje is van rá, jöhetnek a mély passzok, amikre a 49ers ellen alig volt példa. Jimmy Graham játéka kérdéses, eddig sem igazán volt tényező idén, de nélküle a tight end játék biztosan nem jelent komoly fenyegetést. Az elkapóink rendben vannak, Lockett teljesen felépült, tőle pedig bármikor számíthatunk egy huzamosabb visszahordásra is.

A csapategység, összetartás, küzdeni akarás, elmondható-e az elmúlt két meccs alapján a csapatról?

Az edzőmeccseken mintha közösségként is élesebbek lettek volna a mieink, de összességében nincs baj a hozzáállással. Az meg a jövő zenéje, hogy a támadók további szerencsétlenkedése esetén mennyire éleződhetnek ki a lappangó feszültségek az öltöző két fele között.

Tipp a meccsre, valamint szezon mérlegre.

Nem számítunk pontzuhatagra a sajátjainktól, de bízunk a győzelemben, ezért egy újabb szerény előrelépéssel 17-14-es vendégsikerre tippelnénk. Eddig 12-4-es mezőnymérleggel kalkuláltunk, és bár a két harmatos támadóteljesítmény miatt ezen akár ronthatnánk is, a további, korábban keményebb diónak tűnő ellenfelek botladozásai okán (ld. pl. Giants, Cowboys) egyelőre nem engedünk a tucatból.

Köszönjük Titans Hungary!